Malas Layan

Ok ko de mslah ape?

ko buat muka pastu mcm xpuas ati.pastu diskas2 pasal picnic ko mcm xnk pegi pulak. kalo ko xnk aku pon xnk. buat ape aku nk duduk bangi lama2.

sudahlah. ko yg mulakan dulu. ko buat muka hari rabu. bila aku tnya nk mkn pe ko ckp xmkn. wei jwpn ko tuh sakitkan hati aku tau. ko hepi2 dgn kwn ko.bila ko sedih sbb dia buat ko down ko ngadu dgn aku. eiiii, panas ah dgn ko.

Ha, hari ni. ko igt aku suke ke duduk  U_ _ ni time2 org cuti, tp sbb aku malas nk tgk muka ko, so aku blah dr rumah. buat dosa je duduk umah dgn kdaan yg xbest.

tp aku rase ko xsdar pon. eii ko tahu ke x aku kecik ati. haah memg. sakit ati pon ade. dah2 aku xkisah skrg. ko nk ke x p picnic tu aku dh xkesah. sbb aku dgn  kwn kita pon blh p tmpt lain. x, kalo ko ade mslh ckp ah. bukan tnjuk kpl batu ko.

mcm ko sorng je ade mslh kan.

ehhh benci giler…

sudah lah ko

~~~nurulfika rase menyampah~~~

Say No

ok sejak aku dah tak ade apa2 nk buat so aku nk upload n mula berbelog semula… ok.

hari ini bangun dgn keadaan yg mcm emo… korg tau kan emo…

ok penah tak dgr pasal kwan. ha ok. aku bengang sebenarnya ni.

masa ko susah n ko rase si A tu suke mcm up up dri dia ko dtg n luah kat aku. aku pon pot pek pot pek bg motivasi kat ko.

bila ko dh ok, ko gelak, ko ketawa, ko hepi, ko ada carik aku?

huh~~~ sudahlah. aku malas nk dgr ape2 lagi.

jgn ingt aku ni tmpt ko sedih je. bila ko gembira ko lupe aku

nak maki je rase. ko tahu plak bila muka aku berubah dgn tabiat ko kan…

ape puya kwn la ko ni… mmg ko kwn pon. n lebih dr itu…

aku xnyesl tp aku kesal..

EMOSI aku hari ini

~~nurulfika~~

Rasulullah SAW Membela Umatnya

cerita ini dipetik dari Darul Numan

Di padang mahsyar orang yang mula-mula berusaha ialah nabi Ibrahim as. Baginda bergantung dengan asap Arsy yang naik lalu menyeru: “TuhanKu dan Penguasaku! Aku adalah khalilMu Ibrahim. Kasihanilah kedudukanku pada hari ini! Aku tidak meminta kejayaan Ishak dan anakku pada hari ini.”

Allah Taala berfirman: “Wahai Ibrahim! Adakah kamu melihat Kekasih mengazab kekasihnya.”

Nabi Musa as datang. Baginda bergantung dengan asap Arsy yang naik lalu menyeru: “KalamMu. Aku tidak meminta kepadaMu melainkan diriku. Aku tidak meminta saudaraku Harun. Selamatkanlah aku dari kacau bilau Jahanam!”

Isa as datang di dalam keadaan menangis. Baginda bergantung dengan Arsy lalu menyeru: “Tuhanku… Penguasaku.. Penciptaku! Isa roh Allah. Aku tidak meminta melainkan diriku. Selamatkanlah aku dari kacau bilau Jahanam!”

Suara jeritan dan tangisan semakin kuat. Nabi Muhammad SAW menyeru: “Tuhanku.. Penguasaku Penghuluku…. !Aku tidak meminta untuk diriku. Sesungguhnya aku meminta untuk umatku dariMu!”

Ketika itu juga, neraka Jahanam berseru: “Siapakah yang memberi syafaat kepada umatnya?”

Neraka pula berseru: “Wahai Tuhanku… Penguasaku dan Penghuluku! Selamatkanlah Muhammad dan umatnya dari seksaannya! Selamatkanlah mereka dari kepanasanku, bara apiku, penyeksaanku dan azabku! Sesungguhnya mereka adalah umat yang lemah. Mereka tidak akan sabar dengan penyeksaan.”

Malaikat Zabaniah menolaknya sehingga terdampar di kiri Arsy. Neraka sujud di hadapan Tuhannya.

Allah Taala berfirman: “Di mana matahari?”   Maka,  matahari dibawa mengadap Allah Taala. Ia berhenti di hadapan Allah Taala.

Allah Taala berfirman kepadanya: “Kamu! Kamu telah memerintahkan hambaKu untuk sujud kepada kamu?”

Matahari menjawab. “Tuhanku! Maha Suci diriMu! Bagaimana aku harus memerintahkan mereka berbuat demikian sedangkan aku adalah hamba yang halus?”

Allah Taala berfirman: “Aku percaya!”

Allah Taala telah menambahkan cahaya dan kepanasannya sebanyak 70 kali ganda. Ia telah dihampirkan dengan kepala makhluk.”

Ibnu Abbas r.h. berkata: “Peluh manusia bertiti dan sehingga mereka berenang di dalamnya. Otak-otak kepala mereka menggeleggak seperti periuk yang sedang panas. Perut mereka menjadi seperti jalan yang sempit.

Air mata mengalir seperti air mengalir. Suara ratap umat-umat manusia semakin kuat.

Nabi Muhammad SAW lebih-lebih lagi sedih. Air matanya telah hilang dan kering dari pipinya. Sekali, baginda SAW sujud di hadapan Arsy dan sekali lagi, baginda SAW rukuk untuk memberi syafaat bagi umatnya.

Para Nabi melihat keluh kesah dan tangisannya. Mereka berkata: “Maha Suci Allah! Hamba yang paling dimuliakan Allah Taala ini begitu mengambil berat, hal keadaan umatnya.

Daripada Thabit Al-Bani, daripada Usman Am Nahari berkata: “Pada suatu hari Nabi SAW menemui Fatimah Az-Zahara’ r.h. Baginda SAW dapati, dia sedang menangis.”

Baginda SAW bersabda: “Permata hatiku! Apa yang menyebabkan dirimu menangis?”

Fatimah menjawab: “Aku teringat akan firman Allah Taala.”

“Dan, kami akan mehimpunkan, maka Kami tidak akan mengkhianati walau seorang daripada mereka.”
Lalu Nabi SAW pun menangis. Baginda SAW bersabda: “Wahai permata hatiku! Sesungguhnya, aku teringat akan hari yang terlalu dahsyat. Umatku telah dikumpulkan pada hari kiamat dikelilingi dengan perasaan dahaga dan telanjang. Mereka memikul dosa mereka di atas belakang mereka. Air mata mereka mengalir di pipi.”

Fatimah r.h. berkata: “Wahai bapaku! Apakah wanita tidak merasa malu terhadap lelaki?”

Baginda SAW menjawab: “Wahai Fatimah! Sesungguhnya, hari itu, setiap orang akan sibuk dengan untung nasib dirinya. Adapun aku telah mendengar Firman Allah Taala:” Bagi setiap orang dari mereka, di hari itu atau satu utusan yang melalaikan dia.

( Abasa: 37)

Fatimah ra. bertanya: “Di mana aku hendak mendapatkanmu di hari kiamat nanti, wahai bapaku?”

Baginda SAW menjawab: “Kamu akan menjumpaiku di sebuah telaga ketika aku sedang memberi minum umatku.”

Fatimah r.h. bertanya lagi: “Sekiranya aku dapati kamu tiada di telaga?”

Baginda SAW bersabda: “Kamu akan menjumpaiku di  atas Sirat sambil dikelilingi para Nabi. Aku akan menyeru: “Tuhan Kesejahteraan! Tuhan Kesejahteraan! Para malaikat akan menyambut: “Aamiin.”

Ketika itu juga, terdengar seruan dari arah Allah Taala lalu berfirman: “Nescaya akan mengikuti kata-katanya pada apa yang kamu sembah.”

Setiap umat akan berkumpul dengan sesuatu yang mereka sembah. Ketika itu juga, neraka Jahanam melebarkan tengkuknya lalu menangkap mereka sebagaimana burung mematuk kacang.

Apabila seruan dari tengah Arsy kedengaran, maka manusia yang menyembahNya datang beriring. Sebahagian daripada orang yang berdiri di situ berkata: “Kami adalah umat Muhammad SAW!”

Allah Taala berfirman kepada mereka: “Mengapa kamu tidak mengikuti orang yang kamu sembah?”

Mereka berkata: “Kami tidak menyembah melainkan Tuhan Kami. Dan, kami tidak menyembah selainNya.”

Mereka ditanya lagi: “Kami mengenali Tuhan kamu?”

Mereka menjawab: “Maha Suci diriNya! Tiada yang kami kenali selainNya.”

Apabila ahli neraka dimasukkan ke dalamnya untuk diazab, umat Muhammad SAW mendengar bunyi pukulan dan jeritan penghuni neraka. Lalu malaikat Zabaniah mencela mereka. Mereka berkata: “Marilah kita pergi meminta syafaat kepada Muhammad SAW!”

Manusia berpecah kepada tiga kumpulan.
1.  Kumpulan orang tua yang menjerit-jerit.
2.  Kumpulan pemuda.
3.  Wanita yang bersendirian mengelilingi mimbar-mimbar.

Mimbar para Nabi didirikan di atas kawasan lapang ketika kiamat. Mereka semua berminat terhadap mimbar Nabi Muhammad SAW. Mimbar Nabi Muhammad SAW terletak berhampiran dengan tempat berlaku kiamat. Ia juga merupakan mimbar yang paling baik, besar dan cantik. Nabi adam as dan isterinya Hawa berada di bawah mimbar Nabi SAW.

Hawa melihat ke arah mereka lalu berkata: “Wahai Adam! Ramai dari zuriatmu dari umat Muhammad SAW serta cantik wajah mereka. Mereka menyeru: “Di mana Muhammad?”

Mereka berkata: “Kami adalah umat Muhammad SAW. Semua umat telah mengiringi apa yang mereka sembah. Hanya tinggal kami sahaja. Matahari di atas kepala kami. Ia telah membakar kami. Neraka pula, cahaya juga telah membakar kami. Timbangan semakin berat. Oleh itu tolonglah kami agar memohon kepada Allah Taala untuk menghisab kami dengan segera! Sama ada kami akan pergi ke syurga atau neraka.”

Nabi Adam as berkata: “Pergilah kamu dariku! Sesungguhnya aku sibuk dengan dosa-dosaku. Aku mendengar firman Allah Taala: Dan dosa Adam terhadap Tuhannya kerana lalai. Mereka pergi berjumpa nabi Nuh as yang telah berumur, umur yang panjang dan sangat sabar. Mereka menghampirinya. Apabila nabi Nuh as melihat mereka, dia berdiri.

Pengikut (umat Nabi Muhammad SAW) berkata: “Wahai datuk kami, Nuh! Tolonglah kami terhadap Tuhan kami agar Dia dapat memisahkan di antara kami dan mengutuskan kami dari ahli syurga ke syurga dan ahli neraka ke neraka.”
Nabi Nuh as berkata: “Sesungguhnya, aku sibuk dengan kesalahanku. Aku pernah mendoakan agar kaumku dimusnahkan. Aku malu dengan Tuhanku. Pergilah kamu berjumpa Ibrahim kekasih Allah Taala! Mintalah kepadanya agar menolong kamu!”

Nabi Ibrahim as berkata: “Sesungguhnya aku pernah berbohong di dalam usiaku sebanyak tiga pembohongan di dalam Islam. Aku takut dengan Tuhanku. Pergilah kamu berjumpa Musa as! Mintalah pertolongan darinya!”

Nabi Musa as berkata: “Aku sibuk dengan kesalahanku. Aku pernah membunuh seorang jiwa tanpa hak. Aku membunuhnya bukan dari kemahuanku sendiri. Aku dapati dia melampaui batas terhadap seorang lelaki Islam. Aku ingin memukulnya. Aku terperanjat kerana menyakitinya lalu menumbuk lelaki tersebut. Ia jatuh lalu mati. Aku takut terhadap tuntutan dosaku. Pergilah kamu berjumpa Isa as!”

Mereka pergi berjumpa nabi Isa a.s. Nabi Isa a.s. berkata: “Sesungguhnya Allah Taala telah melaknat orang-orang Kristian. Mereka telah mengambil aku, ibuku sebagai dua Tuhan selain Allah Taala. Hari ini, aku malu untuk bertanya kepadaNya mengenai ibuku Mariam.”

Mariam, Asiah, Khadijah dan Fatimah Az-Zahra’ sedang duduk. Ketika Mariam melihat umat Nabi Muhammad SAW dia berkata: “Ini umat Nabi Muhammad SAW. Mereka telah sesat dari Nabi mereka.”

Suara Mariam, telah didengari oleh Nabi Muhammad SAW Nabi Adam a.s. berkata kepada nabi Muhammad SAW. “Ini umatmu, wahai Muhammad! Mereka berkeliling mencarimu untuk meminta syafaat kepada Allah Taala.”

Nabi Muhammad SAW menjerit dari atas mimbar lalu bersabda: “Marilah kepadaku, wahai umatku! Wahai sesiapa yang beriman dan tidak melihatku. Aku tidak pernah lari dari kamu melainkan aku sentiasa memohon kepada Allah Taala untukmu!”

Umat Nabi Muhammad SAW berkumpul di sisinya.

Terdengar suara seruan: “Wahai Adam! Ke marilah kepada Tuhanmu!” Nabi Adam as berkata: “Wahai Muhammad! Tuhanku telah memanggilku. Moga-moga Dia akan meminta kepadaku.”

Nabi Adam as pergi menemui Allah Taala. Allah Taala berfirman kepadanya: “Wahai Adam! Bangunlah dan hantarkan anak-anakmu ke neraka!”

Nabi Adam as bertanya: “Berapa ramai untukku kirimkan?”

Allah Taala berfirman: Setiap seribu lelaki kamu hantarkan seorang ke syurga, 999 orang ke neraka.”

Allah Taala berfirman lagi:
“Wahai Adam! Sekiranya Aku tidak melaknat orang yang berdusta dan Aku haramkan pembohongan, nescaya Aku akan mengasihi anakmu keseluruhannya. Akan, tetapi, Aku telah janjikan syurga bagi orang yang mentaatiKu Neraka pula bagi orang yang menderhakaiKu Aku tidak akan memungkiri janji Wahai Adam! Berhentilah di sisi Mizan (timbangan). Sesiapa yang mempunyai berat pada kebaikannya daripada dosanya walaupun seberat biji sawi, bawalah dia untuk memasuki syurga tanpa perlu berunding denganKu! Sesungguhnya Aku telah menjadikan bagi mereka, satu kejahatan dengan satu dosa. Manakala satu kebaikan dengan sepuluh pahala agar memberitahu mereka bahawa, sesungguhnya Aku tidak akan memasukkan mereka ke dalam neraka melainkan setiap yang kembali akan  dikembalikan dengan dosa bagi orang yang melampaui batas.”

Nabi Adam as berkata: “Tuhanku! Penguasaku! Engkau lebih utama bagi menghisab berbanding aku. Hamba itu adalah hambaMu dan Engkau Maha Mengetahui sesuatu yang ghaib!”

dulu-dulu

hari ni aku tgk pesbuk nmpk limah dgn pidah nyanyi2 kat pesbuk tu lagu bangau oh bangau. lili pon join sekali.

so aku search kat youtube lagu ni. syok jugak bila waktu gini tgk2 cite2 lame masa zaman kanak2 kat TV1

limah2…utk ko yg lupe lirik nah tgk ni, hehhehe

bila aku dah cakap….

ok hari ni aku nak ckp.selalu aku nk ckp tp xckp…skrg aku mmg kena ckp. skrg ni otak aku kerja 24 jam n pk 2 bnda dlm 1 mase..

sgt teruk dan sgt xtahan. ok pg lg aku dh down dah. celik je mata msti nk pk tesis, tesis,tesis. adoi…smpai bila sumenya nk berakhir ni. dgn rasa yg masih xpuas hati pd sesorng aku diamkan je.

sbnrnya syes aku mahukan motivasi. I NEED MOTIVATION… knp? aku sndiri pon xtahu. dulu time baru2 nk apply study xrase sume ni tp skrg dh rase dah peritnya belajo ni ha…

adoi…xda sape pon yg dpt tahu perasaan aku ni melainkan kwn2 yg faham cemane perit jerihya study ni ha. cik didi selalu je ade utk aku cite sume.aku tahu dia juge begitu. dulu masa degree xdala kami rapat sgt sbb dia rapat dgn RJ je. bila skrg ni ok la sikit dh.dulu gosip je sesame.

dulu aku rapat dgn org lain tp sjk ada problm ni jd mcm xrapat lgsung sbb dia pon myb dh ade kwn baru. xpela, aku xkisah pon.langsung xkisah…ye mmg xkisah pon…ape2 ko nk buat skrg aku mcm dah xtahu sgt, so anggap je la sume ni kisah lama kan…

ye ye betul, bila aku dh ckp aku xsuka, mmg aku xsuka.jd jgn buat aku xsuka.

kalaulah boleh aku bgtahu semula aku ‘TAK NAK” aku ckp je dgn mak aku. tp sbb sume dh plan n tarikh dh tetap so aku kena hadap je. knp tibe2 aku jd gini ek… sbb aku kena marah.

aku xsuke kena marah.lgsung xbg smgt kat aku.. ish kamu pk kamu je sibuk ye. ok kita tgk nnti…

buat mase ni ak xnk sms n angkat kol kamu sbb kamu jgn pk kamu je bz 28 jam ok.. aku pon pening jugak dgn tugasan ini.

xpe, ape2 pun syukur pdMU sbb aku masih ada parents yg blh ada utk aku mase seng n sush. abah dgn mak selalu dtg sini utk tgk n share masalah yg membelenggu aku…tq mak n abah…terharu aku sbg anak.

mcm ada raksaksa dlm kpl otak ni. kata dd bkn raksasa tp syaiton nirrajim…

mgkin jugak aku perlu rehat,plan dgn emma n dd utk picnic ke ape ke spy hlgkan stresssssssss ni n blh menulis mcm biasa..

-nurulfika sdg berputus asa-

Bercuti, bercuti dan bercuti….

Ok, disbbkan housemate aku xda, so terpk nk tulis balik blog yg dh berkurun xupdet. Mmg sgt malas. Bkn malas, sibuk sgt dgn hidup yg semakin m’cabar jiwa aku.

Ok, nk dijdkan cerita. I dah duduk rumah sewa skrg. Dgn Kak A yg dh nak balik sbb dh siap Master n E. huhu ok la. Tp skrg deorg xdop sbb p SOGO n JLN TAR.

Aku? Sesorg dok umah ni. Buhsan n kering dh idea nk menulis tesis. Frust pun ada gak skrg ni. Kecewa jgn ckp lah kan.. huhu tahun baru n Maal Hijrah aku mcm ni ke..sedihnya….

Xpe lah. Skrg aku kena motivasi diri lebih sikit. Nk siapkan research n cpt2 apply keje. Xpe, rezeki kat tgn Tuhan. Aku usaha je la kan.

Sepatutnya minggu ni kami sekeluarga bercuti. Tp sbb ajik baru je masuk semester baru n faiq dgn eop lom hbs exam jd mak dgn abah dtg KL je. Jumpa aku n p umah busu. Aku seronok lah jugak kan. Sonok sgtlah sbnrnya. Lama xjenjalan. Byk bnda yg xdirncg sbnrnya, smpai adik2 sume ngamuk sbb xdpt ikut kan, hehhehe. Sori ok ajik, eop n faiq… 😉

Ahad: malam tu abah smpai n terus gerak p umah busu.

Isnin: Pg tu ada cek kat web penyelia masuk ofis x. ada dia masuk tp bila msg xbls. Sbb aku nk jmpa sgt so gerak je dr KL. Smpai dlm kul 945. 950 penyelia msg suh jmpa esok. Huhu sedihnya. Penat dtg dr KL. Xpe, gerak je ke KL lg.

Pastu p jalan TAR. Soping2 baju sikit n p SOGO. Abah plak yg nyoping kan. 2 helai baju dia beli. Mak n busu plak beli baju biasa je.

Ok. Malam ingt nk p pasar kat semenyih tp sbb lmbt balik n xsmpt p. balik umh busu mkn dulu kitaorg ni. Dh lapar dah. Tu yg xsempat, kikiki. Xpe, ada plan baik punya.

Selasa: kol 9 dh gerak nk p Slim River rendam kaki kat air panas. Tp tersasar jauh sgt2. Lebih 200+++ km tu terlajak. Abah lah ni. Nk p Cameron tetiba. OMG pkai baju dgn track je ok. Selekeh gila. Abah je yg baju mmg mcm nk jalan. Kitaorg baju mmg nk p main air je. Huhu. Xpe, dgn  2 kete tu geraklah p Cameron. Smpai dh tghari. Terus p MARDI. Makan yg bekal. Pastu solat. Amik2 gmbr sikit.

Honestly mmg xrncg pun pape. Ingt nk sekejap je tp lama. Owh, terus tukar seluar. Xkanlah nk pkai track. Malu lah. Buruk gmbr. Huhuhu.

Soping2 n jenjalan kat sana. P kat ladang the. Sonok gila. Hilang jap tensi2 tu sume sbb dh cempak kat sana. Kbtln mlm tu ada pasar. P pasar pulak kat area tanah rata. Hihi borong2 strawberi utk housemate n adik2 yg trtgl tu. Hihihi. Patutnya aku xleh p sbb dh p byk kali. Tp sbb nk bercuti jugak so deorg yg xp. Sori korg. Ngeh2.

Amik2 gmbr n balik area kol 1 pg smpai KL. Gile penat. Pas solt terus xsedar diri.

Mau bercuti lagiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 😉

mak n abah

kat mardi dgn cik li n nana

kalau selalu gini kan best 😉

:: Tak tahu KENAPA ::

Pagi tadi bangun lewat. tak dapat makan Goober. Oh goober ku. yummy!~

Tunggu malam ni atau esok ye goober 😉

goober-grape-2

Pagi tadi jugak seat in kelas…aku rasa sangat takut dgn keadaan dalam kelas. tak tahu sebab apa. rasa takut dengan Dr. Dr xsalah tapi aku takut. Aku takut bukan sebab buat salah juga. hmm entahla…

Aku pun tak tahu KENAPA


~sekian~

Previous Older Entries Next Newer Entries