LAVENDER!!!!!!!!!!!!!!!

cantik…nyer….

ok byk gambar dr cerita…

sy dah decide mahu wrna ini sebagai tema…

sbb…

sbb…

abah dah pilih 1 wrna yg dia suke yg boleh match dgn wrna ini. mula2 tak nak wrna ni tp sbb abah dh suke sgt siap test2 n ambil sampel wrna rasa sy harus mengalah… eheheh.

dan dah survey…

ini wrna sy nnti…


so dh boleh nk beli beberapa brg yg berkaitan dgn wrna ini..

sy hepi sbb abah hepi…

sayang abah dan mama!!!!!!!!!

Lavender wedding…

“Lavender wedding tidak hanya membawa kesan anggun, tapi juga mampu menghanyutkan Anda pada suasana yang tenang,nyaman, hangat, dan bersahaja. Mengangkat warna lavender sebagai warna utama lalu dipadupadankan dengan warna lainnya bukanlah hal yang mustahil. Misalnya, warna lavender akan lebih terlihat romantis jika dipadupadankan dengan putih.

Bisa juga memadupadankan lavender dengan coklat jika Anda ingin mendapatkan kesan “membumi” dan mencerminkan kedewasaan Anda dan pasangan. Berbeda jika Anda menginginkan kesan pernikahan yang ceria, girly, namun tetap romantis, bisa Anda padupadankan warna lavender dengan pink pada dekorasi pernikahan, kad undangan”…

Menikmati Hidup

Dah 3 minggu berturut balik rumah…ngeh3.

ye, mimggu 1 balik untuk sambut puasa.

minggu 2 balik sebab merdeka.

minggu 3 balik tak ada sebab tapi saje nak balik, alasan : mahu tukar keyboard laptop. tapi tak berhasil juga.minggu ni xbalik dah.

bagi mak peluang jahit langsir dengan jayanya..hehehe

Dari minggu lepas semua kerja xberes, saje sbb malas.

Khamis : lepas kelas ke Low Yat dengan didi, dapat casing laptop 1.

nanti letak gambar casing yg cute tu ~ jgn marah didie.hehhehe

Jumaat : petang dah gerak balik rumah.berbuka kat rumah lagi, seronok!!!

Ajik dan Faiq pun same naik, balik jugak dah 3 minggu berturut2 ni.

Sabtu : Mak ngajar, aku teman abah p Pasir Gudang tengok Eop.

Padahal baru 2 minggu xbalik kan. Sah anak abah eop ni.

Sambut puasa jugak budak ni 2 minggu lepas dengan kitaorang semua,

tapi abah cakap dah lama xtengok dia.

sampai dalam kul 11 sbb 2 x berenti. shopping kat Tesco. eop pau abah

macam-macam.cet..gagaga. sampai rumah kul 6 ~ lepak.

Disebabkan penat, malam itu buat terawih 8 jek. adik2 sume ejek,

~dia tak tahu aku penat.

:: Hari ini buka di rumah atok juga. masuk ini sudah 2x buka dengan atok ::

Ahad: dah ahad dah. kejap je rasa enjoy kat rumah.

kemas2 packing2 barang sume n balik. P JB dulu hntar Ajik, petang gerak p Merlimau n Bangi. sampai UKM kul 1201 pagi…adei…

Minggu ni tolongla cik afiqah…..buat semua tugasan yang ada, xda balik2 kampung lagi ok. balik raya je nanti.

Plan ke rumah busu pulak minggu ini. giler punya enjoy kan..haish…xde matlamat langsung.

ok nak start buat stilistik ni. Pagi tadi xsahur, so xde tenaga ;-( saje je kan cari alasan bermalas2 lagi. hehehhe

wedding at Seremban

ok last week pergi kenduri sepupu saya di Seremban. sy berjaya datang time nikah walaupun ramai yang jangka saya tak dapat hadir jumaat itu.

Otw ke Seremban dengan busu, ada excident di lebuh raya depan R&R Seremban. ada treler melintang tengah2 jalan dan jalan jem. tapi syukur kami tiba masa itu baru nak jem, so terlepas la selepas cilok2 jalan dan dpt sampai jam 5 ptg di rumah mak long.

saya dapat saksikan sepupu sy iaitu kak no dgn shahrul nikah ptg itu..perasaan saya sangat gembira (“,)

Selamat menempuh alam baru ye kak no. after this kita dah xboleh mcm dulu lagi. kalau balik kampung dah xboleh lepak2 same + tido reramai mcm dulu sbb kak no dh ade husband…so sad…sy saje tinggal seorang. sepupu lain tak ada yang umur 20-an ke atas kecuali lelaki…

ini gambar2 yg sempat sy ambil.

DSC00032

DSC00043

DSC00055

DSC00057

DSC00066

Aku rasa sangat tidak patut, ok~

Ufff, memula dah mengeluh pulak bila buat entri baru ini. bukan apa malas untuk mengenang perkara yang tidak seronok kan [ rasanya sesape pun tak nak…] ok let me explain apa yang berlaku and perkara ini perlu dijadikan iktibar buat semua yang nak berkahwin [ termasuk aku, heheh].

ok nak kahwin kan memanglah seronok kan buat itu dan ini but bila kenduri tu la yang jadikan masalah dan tetamu akan tahu sejauh mane cara tuan rumah ini melayan. sama ada baik atau buruk.

hari ini dalam sejarah hidup aku, aku rasa aku pergi ke wedding yang macam ntah pape kot. even aku n ramai lg sedara mara lain come from johor n pergi ke sebuah negeri ini untuk hantar abg sepupu aku kerana hendak nikah. pastu ok la dia nikah malam tadi [ jumaat malam sabtu]. pastu kenduri siang tadi. masa kenduri tu la aku tidak tahan sangat kot. rasa macam sangat xpatutlah dia buat kami mcm tu.

ok, kitaorg dah la dtg jejauh kan. siap stay kat umah persinggahan sume bagai. pastu dalam kol 12 kata dah kene gerak dari umah seremban sbb aku stay kat umah mak long. pastu duk dak duk dak naik kete pakcik then sampai kat umah tumpangan xsiap pape lg. uff! jnji Melayu. jam dah kol 1 pm n perut dh lapar jugak. hahahha, dgn kebijaksanaan yg ada, aku, pk cik, mak cik n lamah ke kedai. b4 tu ada kol abah and mak ajak depa kuar sekali. minum n makan la pape dr kelaparan kan. kitaorg smpai memang tak naik umah persinggahan tu sbb mcm dh ramai orang. so malas ~

dalam 1.15 tu mak kol ckp dh nak gerak. hehehhe, kami tgh makan. hahahah. then patah balik ke umah persinggahan. yes! kali ini tepat. memang mereka dah nak keluar…=) macam cik se kata, “masa kita ni ngam2 je kan”. bonus to cik se sbb pandai bajet masa n kami dh tak lapar. hehehhe

ok, lepas tu.. tadi baru pasal nak ke umah pengantin tu. ok ini di rumah pulak. ini yang aku cakap tak patut~ yes, sangat tidak patut ok.

sampai2 saje aku, lamah n cik b terus jalan. ingat nak masuk tapi macam penuh aje kat dalam, so buat keputusan lagi duduk saje di balai tempat orang makan. ok, duduk n tak apelah dengan menunggu sahaja orang di meja siap makan n semua makanan dah di usik. xde pinggan so kena wait caterer utk serve yang baru.ok duduk. tunggu.dengan sabar. sembang dgn cik b sume bagai pasal baju [org pempuan kan] ada2 je la.

pastu makan. pas acara merenjis sume bagai tu, ahli keluarga yang kat dalam semua keluar.ok, bermula cerita. ada antara org2 kat dalam [ tak termasuk fmly pengantin n org2 penting kot] tak tahu nak duduk mane. ok sebab ape??? tahu tak sbb ape. sbb seat utk pihak lelaki tak cukup n diaorang terpinga2 nak duduk mane. sedih tak??? hmm, masa ini aku tak tahu ape2 sehingga teknik penceritaan di jana oleh orang2 tertentu =) serik sudah tentu, malu pasti ada.ye la orang x ajak and pelawa p makan kat mane. huhuhu.sian kat diaorang kan.

ok semasa ini, sape yang salah??? ok TUAN RUMAH n sedara mare lah kan???

takkan korang xkenal kot org dari pihak lelaki. eii bz sgt ke layan VIP korang tu? owh, bangge sgt la ek kalo layan VIP sdgkan tetamu tetap depan mate xlayan kan. ish memang aku xpuas hati bile mendengar cerita ini dr auntie2 aku. n aku xboleh nak maafkan kecuaian korang yang pura2 tak tahu wp bergesel bahu n lalu depan mata. wah, hebat kan lakonan korang Tuan Rumah pengantin pempuan.syabas!!! aku benci dgn tindakan korang.

korang kalau dah tahu korang bz sgt n ramai sgt kot tetamu korang tu smpai beribu2 at least korang kan ramai adik beradik n tak boleh ke suh adik beradik korang make sure rombongan dh makan ke belum sume, ade seat ke tak n janganlah sampai ada yang kena halau kan. tang halau ini sangat aku tidak boleh terima. maaflah, kalo aku cakap takkanlah semua orang N9 mcm ini kot. ye aku tahu ade yang tidak n tak dinafikan juga ade yang ntah pape kan.

layan macam hampeh!!! eii geram. aku kesian dengan emak sedare aku aku. tahu tak mase mereka nk amik makanan ni, ok dah la xdpt kan duk tmpt yang sepatutnya, pastu xde siapa yg nak ajak p makan sume bagai, pastu baru nak amik nasi ni, ade lah orang cakap “eh, pergi makan kat sana. jangan makan kat sini”. ha ini dialog yang auntie aku cerita.

wah, sape ko kan nak suh kitaorng ni makan kat sane.knp???bg alasan sikit. but auntie aku xmelawan langsung, terus letak pinggan. seorang lagi anutie aku [ ni berani sikit]. dia buat2 tak tahu pastu terus je suh auntie2 yg lain amik makanan macam biasa.fuh, sudahlah tidak dijemput makan bila keluar dari dalam umah. terpinga2 mencari tempat, pastu kena marah. seyes aku bengang bila dengar cerita ini. aku agak salah sbb xcontact diaorng ajak makan same dengan kitaorng sume.diaornag kol aku xangkat sbb xdengar. huhuhu~ sory auntie =( nyesal pulak aku kan.

then makan lah mereka tadi di meja belakang yang dah dekat dengan dapur rumah. seyes mcm terpinggir diaorang cakap.bengang lagi aku dgr cite.

hmm, ade lagi perkara yg xpatut bila sepupu aku @ adik beradik pengantin mcm biarkan je auntie2 diaorang tu p cari tempat utk makan sendiri n deorang makan dengan aman dgn pengantin. ah geram!!!.sampai hati korang buat auntie2 kita cenggitu kan..korang dah ajak deorg dtg, pastu bt mcm xhirau jek.

ah memang xpatutlah aku rase. THE WORST WEDDING ok!!!.

mahu tak ngamuk auntie2 aku tadi kan mase cerita. apelah tuan rumah tu. betul2 xpndai nak jaga hati tetamu lah. i mean wakil tuan rumah pun same, tak pandai main peranan. eii..teruk.

moralnya kalo kita buat kenduri n rasa macam xsempat layan rombongan pengantin datang, bglah orang lain layan n tengok2 kan. xdalah sampai ada yang kena halau cenggini..

kalo masa kitaorang datang buat ayat cakap ” kami keluarga….. mengalu2 kan kedtgan rombongan…. dr….”. penipu besar. nampak sangat xalu2 kan lah.

sian kat auntie2 aku tu. rasenya deorg serik nak pergi lagi. seyes mcm terbiar. n aku marah smpai sekarang. kepada org2 berkenaan yg membaca blog ini, jika anda rasa ini anda, sedarlah bhw anda tlh membuat ramai orng serik n terluka ok. n aku mcm xboleh terima semua ini boleh jadi.

ahh…

sangat tidak patut~

hadiah abah

hari ini dah 2 jun. sedar x sedar lagi 4 hari je b’day abah…

cemane boleh lupe. patutnya aku balik dis week. bukan last week.

nak balik lagi?? [haish, jgn bt pasal ok].

b’day abah, bg ape kat abah ni…perlu dipk kot ni dgn adik2. ajik selalu je bagi abah hadiah senyap2. xgenk la gitu. xpe2 boleh diskas dgn eop n faiq =)

b’ckp pasal hadiah kan. lupe plak. hari ni baru 2nd time pakai jam baru yg abah belikan sebab hari ni p ppbl. smlm dok bilik aje.xkan nak pakai kat bilik kot fika.sewel pulak org tgk nanti.

abah belikan jam lagi,hehehhe [anak manja]. dah besar2 pun abah belikan barang lagi. xpe2 dimaapkan sbb belum kerja tetap =p

otw nak balik ke Bangi last sunday singgah jam kat kedai jam sbb jam yang abah belikan 5 tahun yang lepas dh mati. “bateri habis kot” kata abah. “xpe nanti kita singgah bt pahat tukar bateri”. oklah.

tup tup tup smpai kedai, aku xkuar. abah je yg p kedai. pastu mcm biasa gosip2 dlm keta dgn mama kan, heheheh. tiba2 ade kol. abah kol? knp?

“jam akak ni dh kena tukar set enjin dia. bukan habis bateri. meh sini turun tengok”. ok abah. then aku pon p jugaklah kedai tu.

bateri dh pasang pon still xnk gerak. sah memg jam tu ade prob. xpelah. tiba2 abah tanya, “akak nk jam camel ke yang lain?” hah? eh knp? abah nk belikan jam pulak ke [dlm hati]. “xpayah kot bah, nanti kan boleh repair. guna jam tu je lah”.

“tapi nanti kat sana tak de jam cemana? akak xsusah ke? nak buat kerja lagi. selesa ke? anak2 abah bukan ke semua xselesa kalau xpakai jam?” pjgnya abah ckp.

camel tu cute, tp mcm mahal pulak. huhuhu. [aku pun tak de cash skrg]. cemane ni..

“knp? akak nak yang lain ke?”

hah? pulak dah. cepat betul abah bt andaian bila aku diam n xbg jwpn ape2. aku xpenah kisah pun. ape yg abah belikan sumenya aku pakai. xpenah pun pilih2. huhuhu terima seadanya. abah dah belikan. even jam yg rosak tu wrna emas pun aku pakai je dh dekat 6 thn dah wp kawan2 sume cakap jam tu warna dia diorang xsuka. xpelah, aku suke je sbb abah yang belikan. yela dulu2 xkisah je pakai apepun sbb aku tahu abah xpernah belikan bnda2 @brg2 yang xelok. sume yang elok n sumenya yang ori tau hehehhe. ini yang aku n adik2 syg kat abah [bkn pasal ni pun ttp syg abah jugak tau]

“akak rase beli yang murah aje lah bah. nanti mahal2 rase mcm rugi pulak. dah ok jam yg tu nanti yg ni xpakai”.

“xpelah, beli je. jam xbusuk pun. boleh tukar2 pakai”. hmm nampak sgt la aku ni ade 1 jam je kan abah.heheh. abah je yg byk jam.kikikiki.

ok lah. tp aku xnk lah yang camel tu. macam takut pulak nak pakai. kang hilang ke rosak ke, xberbaloi..

ok at last abah pilihkan wrna lain dr dulu (silver).heheheh pasni xdela kwn2 asyik komen pasal jam aku je. sakit mata lah, silau lah.hihihihi.

Image009

::dulu masa elok tak penah amik gambar, skrg dah kena p kedai. sian dia.tp dia byk berjasa::memg silau pon =)

Image006

:: selamat dtg ALBA. smg kamu dpt berjasa kpd sy spt ROSCANI :: terima kasih abah krn memahami sy yg x blh tak de jam =)

tapi nak belikan abah hadiah ape. patutnya aku yg bg hdiah bukan abah bg kat aku. dah besar2 pun abah belikan brg lagi..huhuhu.

ape ye benda terbaik [selain doalah kan].huhuhu no idea. perlu di fikirkan utk buat abah gembira 6hb ni.

hmmm teruskan fikir =)

terima kasih abah belikan jam baru!!!~