Aku rasa sangat tidak patut, ok~

Ufff, memula dah mengeluh pulak bila buat entri baru ini. bukan apa malas untuk mengenang perkara yang tidak seronok kan [ rasanya sesape pun tak nak…] ok let me explain apa yang berlaku and perkara ini perlu dijadikan iktibar buat semua yang nak berkahwin [ termasuk aku, heheh].

ok nak kahwin kan memanglah seronok kan buat itu dan ini but bila kenduri tu la yang jadikan masalah dan tetamu akan tahu sejauh mane cara tuan rumah ini melayan. sama ada baik atau buruk.

hari ini dalam sejarah hidup aku, aku rasa aku pergi ke wedding yang macam ntah pape kot. even aku n ramai lg sedara mara lain come from johor n pergi ke sebuah negeri ini untuk hantar abg sepupu aku kerana hendak nikah. pastu ok la dia nikah malam tadi [ jumaat malam sabtu]. pastu kenduri siang tadi. masa kenduri tu la aku tidak tahan sangat kot. rasa macam sangat xpatutlah dia buat kami mcm tu.

ok, kitaorg dah la dtg jejauh kan. siap stay kat umah persinggahan sume bagai. pastu dalam kol 12 kata dah kene gerak dari umah seremban sbb aku stay kat umah mak long. pastu duk dak duk dak naik kete pakcik then sampai kat umah tumpangan xsiap pape lg. uff! jnji Melayu. jam dah kol 1 pm n perut dh lapar jugak. hahahha, dgn kebijaksanaan yg ada, aku, pk cik, mak cik n lamah ke kedai. b4 tu ada kol abah and mak ajak depa kuar sekali. minum n makan la pape dr kelaparan kan. kitaorg smpai memang tak naik umah persinggahan tu sbb mcm dh ramai orang. so malas ~

dalam 1.15 tu mak kol ckp dh nak gerak. hehehhe, kami tgh makan. hahahah. then patah balik ke umah persinggahan. yes! kali ini tepat. memang mereka dah nak keluar…=) macam cik se kata, “masa kita ni ngam2 je kan”. bonus to cik se sbb pandai bajet masa n kami dh tak lapar. hehehhe

ok, lepas tu.. tadi baru pasal nak ke umah pengantin tu. ok ini di rumah pulak. ini yang aku cakap tak patut~ yes, sangat tidak patut ok.

sampai2 saje aku, lamah n cik b terus jalan. ingat nak masuk tapi macam penuh aje kat dalam, so buat keputusan lagi duduk saje di balai tempat orang makan. ok, duduk n tak apelah dengan menunggu sahaja orang di meja siap makan n semua makanan dah di usik. xde pinggan so kena wait caterer utk serve yang baru.ok duduk. tunggu.dengan sabar. sembang dgn cik b sume bagai pasal baju [org pempuan kan] ada2 je la.

pastu makan. pas acara merenjis sume bagai tu, ahli keluarga yang kat dalam semua keluar.ok, bermula cerita. ada antara org2 kat dalam [ tak termasuk fmly pengantin n org2 penting kot] tak tahu nak duduk mane. ok sebab ape??? tahu tak sbb ape. sbb seat utk pihak lelaki tak cukup n diaorang terpinga2 nak duduk mane. sedih tak??? hmm, masa ini aku tak tahu ape2 sehingga teknik penceritaan di jana oleh orang2 tertentu =) serik sudah tentu, malu pasti ada.ye la orang x ajak and pelawa p makan kat mane. huhuhu.sian kat diaorang kan.

ok semasa ini, sape yang salah??? ok TUAN RUMAH n sedara mare lah kan???

takkan korang xkenal kot org dari pihak lelaki. eii bz sgt ke layan VIP korang tu? owh, bangge sgt la ek kalo layan VIP sdgkan tetamu tetap depan mate xlayan kan. ish memang aku xpuas hati bile mendengar cerita ini dr auntie2 aku. n aku xboleh nak maafkan kecuaian korang yang pura2 tak tahu wp bergesel bahu n lalu depan mata. wah, hebat kan lakonan korang Tuan Rumah pengantin pempuan.syabas!!! aku benci dgn tindakan korang.

korang kalau dah tahu korang bz sgt n ramai sgt kot tetamu korang tu smpai beribu2 at least korang kan ramai adik beradik n tak boleh ke suh adik beradik korang make sure rombongan dh makan ke belum sume, ade seat ke tak n janganlah sampai ada yang kena halau kan. tang halau ini sangat aku tidak boleh terima. maaflah, kalo aku cakap takkanlah semua orang N9 mcm ini kot. ye aku tahu ade yang tidak n tak dinafikan juga ade yang ntah pape kan.

layan macam hampeh!!! eii geram. aku kesian dengan emak sedare aku aku. tahu tak mase mereka nk amik makanan ni, ok dah la xdpt kan duk tmpt yang sepatutnya, pastu xde siapa yg nak ajak p makan sume bagai, pastu baru nak amik nasi ni, ade lah orang cakap “eh, pergi makan kat sana. jangan makan kat sini”. ha ini dialog yang auntie aku cerita.

wah, sape ko kan nak suh kitaorng ni makan kat sane.knp???bg alasan sikit. but auntie aku xmelawan langsung, terus letak pinggan. seorang lagi anutie aku [ ni berani sikit]. dia buat2 tak tahu pastu terus je suh auntie2 yg lain amik makanan macam biasa.fuh, sudahlah tidak dijemput makan bila keluar dari dalam umah. terpinga2 mencari tempat, pastu kena marah. seyes aku bengang bila dengar cerita ini. aku agak salah sbb xcontact diaorng ajak makan same dengan kitaorng sume.diaornag kol aku xangkat sbb xdengar. huhuhu~ sory auntie =( nyesal pulak aku kan.

then makan lah mereka tadi di meja belakang yang dah dekat dengan dapur rumah. seyes mcm terpinggir diaorang cakap.bengang lagi aku dgr cite.

hmm, ade lagi perkara yg xpatut bila sepupu aku @ adik beradik pengantin mcm biarkan je auntie2 diaorang tu p cari tempat utk makan sendiri n deorang makan dengan aman dgn pengantin. ah geram!!!.sampai hati korang buat auntie2 kita cenggitu kan..korang dah ajak deorg dtg, pastu bt mcm xhirau jek.

ah memang xpatutlah aku rase. THE WORST WEDDING ok!!!.

mahu tak ngamuk auntie2 aku tadi kan mase cerita. apelah tuan rumah tu. betul2 xpndai nak jaga hati tetamu lah. i mean wakil tuan rumah pun same, tak pandai main peranan. eii..teruk.

moralnya kalo kita buat kenduri n rasa macam xsempat layan rombongan pengantin datang, bglah orang lain layan n tengok2 kan. xdalah sampai ada yang kena halau cenggini..

kalo masa kitaorang datang buat ayat cakap ” kami keluarga….. mengalu2 kan kedtgan rombongan…. dr….”. penipu besar. nampak sangat xalu2 kan lah.

sian kat auntie2 aku tu. rasenya deorg serik nak pergi lagi. seyes mcm terbiar. n aku marah smpai sekarang. kepada org2 berkenaan yg membaca blog ini, jika anda rasa ini anda, sedarlah bhw anda tlh membuat ramai orng serik n terluka ok. n aku mcm xboleh terima semua ini boleh jadi.

ahh…

sangat tidak patut~

Advertisements

1 Comment (+add yours?)

  1. ani
    Aug 03, 2009 @ 17:08:52

    MEMANG X PATUT….ISYH2…x patut sgt2..aku stuju tu…

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: