Aku rasa sangat tidak patut, ok~

Ufff, memula dah mengeluh pulak bila buat entri baru ini. bukan apa malas untuk mengenang perkara yang tidak seronok kan [ rasanya sesape pun tak nak…] ok let me explain apa yang berlaku and perkara ini perlu dijadikan iktibar buat semua yang nak berkahwin [ termasuk aku, heheh].

ok nak kahwin kan memanglah seronok kan buat itu dan ini but bila kenduri tu la yang jadikan masalah dan tetamu akan tahu sejauh mane cara tuan rumah ini melayan. sama ada baik atau buruk.

hari ini dalam sejarah hidup aku, aku rasa aku pergi ke wedding yang macam ntah pape kot. even aku n ramai lg sedara mara lain come from johor n pergi ke sebuah negeri ini untuk hantar abg sepupu aku kerana hendak nikah. pastu ok la dia nikah malam tadi [ jumaat malam sabtu]. pastu kenduri siang tadi. masa kenduri tu la aku tidak tahan sangat kot. rasa macam sangat xpatutlah dia buat kami mcm tu.

ok, kitaorg dah la dtg jejauh kan. siap stay kat umah persinggahan sume bagai. pastu dalam kol 12 kata dah kene gerak dari umah seremban sbb aku stay kat umah mak long. pastu duk dak duk dak naik kete pakcik then sampai kat umah tumpangan xsiap pape lg. uff! jnji Melayu. jam dah kol 1 pm n perut dh lapar jugak. hahahha, dgn kebijaksanaan yg ada, aku, pk cik, mak cik n lamah ke kedai. b4 tu ada kol abah and mak ajak depa kuar sekali. minum n makan la pape dr kelaparan kan. kitaorg smpai memang tak naik umah persinggahan tu sbb mcm dh ramai orang. so malas ~

dalam 1.15 tu mak kol ckp dh nak gerak. hehehhe, kami tgh makan. hahahah. then patah balik ke umah persinggahan. yes! kali ini tepat. memang mereka dah nak keluar…=) macam cik se kata, “masa kita ni ngam2 je kan”. bonus to cik se sbb pandai bajet masa n kami dh tak lapar. hehehhe

ok, lepas tu.. tadi baru pasal nak ke umah pengantin tu. ok ini di rumah pulak. ini yang aku cakap tak patut~ yes, sangat tidak patut ok.

sampai2 saje aku, lamah n cik b terus jalan. ingat nak masuk tapi macam penuh aje kat dalam, so buat keputusan lagi duduk saje di balai tempat orang makan. ok, duduk n tak apelah dengan menunggu sahaja orang di meja siap makan n semua makanan dah di usik. xde pinggan so kena wait caterer utk serve yang baru.ok duduk. tunggu.dengan sabar. sembang dgn cik b sume bagai pasal baju [org pempuan kan] ada2 je la.

pastu makan. pas acara merenjis sume bagai tu, ahli keluarga yang kat dalam semua keluar.ok, bermula cerita. ada antara org2 kat dalam [ tak termasuk fmly pengantin n org2 penting kot] tak tahu nak duduk mane. ok sebab ape??? tahu tak sbb ape. sbb seat utk pihak lelaki tak cukup n diaorang terpinga2 nak duduk mane. sedih tak??? hmm, masa ini aku tak tahu ape2 sehingga teknik penceritaan di jana oleh orang2 tertentu =) serik sudah tentu, malu pasti ada.ye la orang x ajak and pelawa p makan kat mane. huhuhu.sian kat diaorang kan.

ok semasa ini, sape yang salah??? ok TUAN RUMAH n sedara mare lah kan???

takkan korang xkenal kot org dari pihak lelaki. eii bz sgt ke layan VIP korang tu? owh, bangge sgt la ek kalo layan VIP sdgkan tetamu tetap depan mate xlayan kan. ish memang aku xpuas hati bile mendengar cerita ini dr auntie2 aku. n aku xboleh nak maafkan kecuaian korang yang pura2 tak tahu wp bergesel bahu n lalu depan mata. wah, hebat kan lakonan korang Tuan Rumah pengantin pempuan.syabas!!! aku benci dgn tindakan korang.

korang kalau dah tahu korang bz sgt n ramai sgt kot tetamu korang tu smpai beribu2 at least korang kan ramai adik beradik n tak boleh ke suh adik beradik korang make sure rombongan dh makan ke belum sume, ade seat ke tak n janganlah sampai ada yang kena halau kan. tang halau ini sangat aku tidak boleh terima. maaflah, kalo aku cakap takkanlah semua orang N9 mcm ini kot. ye aku tahu ade yang tidak n tak dinafikan juga ade yang ntah pape kan.

layan macam hampeh!!! eii geram. aku kesian dengan emak sedare aku aku. tahu tak mase mereka nk amik makanan ni, ok dah la xdpt kan duk tmpt yang sepatutnya, pastu xde siapa yg nak ajak p makan sume bagai, pastu baru nak amik nasi ni, ade lah orang cakap “eh, pergi makan kat sana. jangan makan kat sini”. ha ini dialog yang auntie aku cerita.

wah, sape ko kan nak suh kitaorng ni makan kat sane.knp???bg alasan sikit. but auntie aku xmelawan langsung, terus letak pinggan. seorang lagi anutie aku [ ni berani sikit]. dia buat2 tak tahu pastu terus je suh auntie2 yg lain amik makanan macam biasa.fuh, sudahlah tidak dijemput makan bila keluar dari dalam umah. terpinga2 mencari tempat, pastu kena marah. seyes aku bengang bila dengar cerita ini. aku agak salah sbb xcontact diaorng ajak makan same dengan kitaorng sume.diaornag kol aku xangkat sbb xdengar. huhuhu~ sory auntie =( nyesal pulak aku kan.

then makan lah mereka tadi di meja belakang yang dah dekat dengan dapur rumah. seyes mcm terpinggir diaorang cakap.bengang lagi aku dgr cite.

hmm, ade lagi perkara yg xpatut bila sepupu aku @ adik beradik pengantin mcm biarkan je auntie2 diaorang tu p cari tempat utk makan sendiri n deorang makan dengan aman dgn pengantin. ah geram!!!.sampai hati korang buat auntie2 kita cenggitu kan..korang dah ajak deorg dtg, pastu bt mcm xhirau jek.

ah memang xpatutlah aku rase. THE WORST WEDDING ok!!!.

mahu tak ngamuk auntie2 aku tadi kan mase cerita. apelah tuan rumah tu. betul2 xpndai nak jaga hati tetamu lah. i mean wakil tuan rumah pun same, tak pandai main peranan. eii..teruk.

moralnya kalo kita buat kenduri n rasa macam xsempat layan rombongan pengantin datang, bglah orang lain layan n tengok2 kan. xdalah sampai ada yang kena halau cenggini..

kalo masa kitaorang datang buat ayat cakap ” kami keluarga….. mengalu2 kan kedtgan rombongan…. dr….”. penipu besar. nampak sangat xalu2 kan lah.

sian kat auntie2 aku tu. rasenya deorg serik nak pergi lagi. seyes mcm terbiar. n aku marah smpai sekarang. kepada org2 berkenaan yg membaca blog ini, jika anda rasa ini anda, sedarlah bhw anda tlh membuat ramai orng serik n terluka ok. n aku mcm xboleh terima semua ini boleh jadi.

ahh…

sangat tidak patut~

macam-macam ada =p

ucapkan ia utk sesiapa yang anda rasa berhak.

Language Translation
Afrikaans Ek is lief vir jou
Albanian te dua
Arabic Ana Ahebak / Ana Bahibak
Armenian yes kez shat em siroom
Assyr Az tha hijthmekem
Australian ‘ave a beer 🙂
Bahasa Malayu (Malaysia) Saya cinta mu
Bavarian I mog di
Bisaya Nahigugma ko nimo
Bosnian Ja te volim (formally) or volim-te
Bulgarian Obicham te
Cantonese Ngo Oi Nei
Chinese gnoy oy na
Goi Oi Lei (Hongkong)
Wa Ai Li (Taiwan)
Danish Jeg elsker dig
Dutch Ik hou van jou
English I love you
Esperanto Mi amas vim
Estonian Ma armastan sind / Mina armastan sind (formal)
Finnish Minä rakastan sinua
French Je t’aime
Gaelic Tá mé i ngrá leat
German Ich liebe Dich
Greek S’agapw
Hawaiian Aloha wau ia ‘oe
Hebrew Ani ohevet ota
Hindi Main tumsey pyaar karta hoon / Maine Pyar Kiya
Hmong Kuv Hlub Koj
Hungarian Szeretlek
Icelandic Eg elska thig
Indonesian Saya cinta padamu
Italian ti amo
Japanese Anata wa, dai suki desu
Javanese Kulo tresno marang panjenengan (formal)
aku terno kowe (informal)
Kapangpangan Kaluguran daka.
Korean SA LANG HAE / Na No Sa Lan Hei
Kurdish Khoshtm Auyt
Laos Chanrackkun
Latin Ego te amo (I used to have Latin in my 1st year at highschool)
Latvian Es mîlu Tevi
Lithuanian As Myliu Tave
Macedonian Te sakam
Malay Saya cintakan mu / Saya cinta mu
Malteese Inhobbok hafna
Mandarin Wo Ai Ni
Norwegian Jeg elsker deg
Persian Tora Doost Darem
Pig Latin I-yea Ove-lea Ou-yea
Polish Kocham Cie
Portuguese Eu te amo (Brazilian)
Eu amo-te (continental)
Punjabi me tumse pyar ker ta hu’
Romanian Te iubesc
Russian Ya tebya liubliu
Serbo-Croatian Volim te
Sign language Spread hand out so no fingers are touching. Bring in middle & ring fingers and touch then to the palm of your hand.
Slovenian ljubim te
Spanish Te quiero / te amo / yo amor tu
Swahili Naku penda
Swedish Jag älskar dig
Swiss German Ch-ha di gärn
Tagalog Mahal Kita / Iniibig kita
Tamil Naan Unnai Khadalikkeren
Telugu Nenu Ninnu Premisthunnanu
Thai Khao Raak Thoe / chun raak ter
Turkish seni seviyorum
Ukranian Yalleh blutebeh / ya tebe kohayu
Urdu Mea tum se pyaar karta hu ( when a guy says it)
Mea tum se pyar karti hu (when a gal says it)
Vietnamese Toi yeu em

cuma yang arab tu mcm pelik sikit nak baca cemane. patutnya “ana uhibbuki” atau “ana uhibbuka”. hehhehe

yg ini je yang aku tahu selain dr france n cine . rasanya betul yang ini dr atas tu. ini je yang rasanya tersilap. =) yang lain tak tahu…

~ Try this =) ~

when i was alone..

try surf the internet n found this…

hehehhe

LoveTest – Score Card

You’ve done it, Fika. Below, you’ll find your test results. Now you’ve got several options… You can choose another test for even more insight into your personality/relationship, find out about the meaning of your name or check the LoveThermometer to see how hot your relationship is.

LoveTest Results for:

Fika & M_ _

M _ _ loves you, Fika!

There are always ups and downs in every relationship. Although you think you know a lot about your partner already, you might want to spend some more quality time together. Love, trust, understanding, affection, honesty, tolerance and loyalty are very important factors for a successful relationship. Think about what’s still missing in your relationship and how you could improve it.

wah…heheh

Your personality, Fika:

You have high standards and you insist on being treated with respect. There is no way you will compromise. You are sensitive, intellectual and you like parties and people. You are honest, direct and will bare your soul to those you care about. You are a very giving person, always willing to offer advice to those in trouble, You are quite capable of doing a man’s job and seldom pick your mate based on what he can do for you. You love to travel and must feel independent in your existence. You do require a great deal of love and companionship, however it must be on your terms. You are not that eager to marry and you seek intellectual stimulation foremost.

You tend to match up to most signs in a friendly manner, but when it comes to love some signs are better than others.

M_ _s personality:

When it comes to love you are always on the move, you can’t stand schedules or routine in any aspect of your life. You refuse to conform to a clock. You are likely to try to fit as much into your life at one time as possible. You are intelligent, love to communicate and you are extremely versatile and knowledgeable. You are a smooth convincing talker and can usually capture any female that interests you through communication alone. Your youthful nature is extremely appealing to most women. Your fun loving approach to life, your passion for parties and entertainment and your constant search to experience something new and different contribute to your charm. You have a great curiosity about women and will pursue someone that interests you while a challenge exists. Your staying power in a relationship is certainly not record breaking. You tire easily and will take off to pursue new interests if you get bored.

try this click here

just for fun =)

xsemestinya betul… =p

hadiah abah

hari ini dah 2 jun. sedar x sedar lagi 4 hari je b’day abah…

cemane boleh lupe. patutnya aku balik dis week. bukan last week.

nak balik lagi?? [haish, jgn bt pasal ok].

b’day abah, bg ape kat abah ni…perlu dipk kot ni dgn adik2. ajik selalu je bagi abah hadiah senyap2. xgenk la gitu. xpe2 boleh diskas dgn eop n faiq =)

b’ckp pasal hadiah kan. lupe plak. hari ni baru 2nd time pakai jam baru yg abah belikan sebab hari ni p ppbl. smlm dok bilik aje.xkan nak pakai kat bilik kot fika.sewel pulak org tgk nanti.

abah belikan jam lagi,hehehhe [anak manja]. dah besar2 pun abah belikan barang lagi. xpe2 dimaapkan sbb belum kerja tetap =p

otw nak balik ke Bangi last sunday singgah jam kat kedai jam sbb jam yang abah belikan 5 tahun yang lepas dh mati. “bateri habis kot” kata abah. “xpe nanti kita singgah bt pahat tukar bateri”. oklah.

tup tup tup smpai kedai, aku xkuar. abah je yg p kedai. pastu mcm biasa gosip2 dlm keta dgn mama kan, heheheh. tiba2 ade kol. abah kol? knp?

“jam akak ni dh kena tukar set enjin dia. bukan habis bateri. meh sini turun tengok”. ok abah. then aku pon p jugaklah kedai tu.

bateri dh pasang pon still xnk gerak. sah memg jam tu ade prob. xpelah. tiba2 abah tanya, “akak nk jam camel ke yang lain?” hah? eh knp? abah nk belikan jam pulak ke [dlm hati]. “xpayah kot bah, nanti kan boleh repair. guna jam tu je lah”.

“tapi nanti kat sana tak de jam cemana? akak xsusah ke? nak buat kerja lagi. selesa ke? anak2 abah bukan ke semua xselesa kalau xpakai jam?” pjgnya abah ckp.

camel tu cute, tp mcm mahal pulak. huhuhu. [aku pun tak de cash skrg]. cemane ni..

“knp? akak nak yang lain ke?”

hah? pulak dah. cepat betul abah bt andaian bila aku diam n xbg jwpn ape2. aku xpenah kisah pun. ape yg abah belikan sumenya aku pakai. xpenah pun pilih2. huhuhu terima seadanya. abah dah belikan. even jam yg rosak tu wrna emas pun aku pakai je dh dekat 6 thn dah wp kawan2 sume cakap jam tu warna dia diorang xsuka. xpelah, aku suke je sbb abah yang belikan. yela dulu2 xkisah je pakai apepun sbb aku tahu abah xpernah belikan bnda2 @brg2 yang xelok. sume yang elok n sumenya yang ori tau hehehhe. ini yang aku n adik2 syg kat abah [bkn pasal ni pun ttp syg abah jugak tau]

“akak rase beli yang murah aje lah bah. nanti mahal2 rase mcm rugi pulak. dah ok jam yg tu nanti yg ni xpakai”.

“xpelah, beli je. jam xbusuk pun. boleh tukar2 pakai”. hmm nampak sgt la aku ni ade 1 jam je kan abah.heheh. abah je yg byk jam.kikikiki.

ok lah. tp aku xnk lah yang camel tu. macam takut pulak nak pakai. kang hilang ke rosak ke, xberbaloi..

ok at last abah pilihkan wrna lain dr dulu (silver).heheheh pasni xdela kwn2 asyik komen pasal jam aku je. sakit mata lah, silau lah.hihihihi.

Image009

::dulu masa elok tak penah amik gambar, skrg dah kena p kedai. sian dia.tp dia byk berjasa::memg silau pon =)

Image006

:: selamat dtg ALBA. smg kamu dpt berjasa kpd sy spt ROSCANI :: terima kasih abah krn memahami sy yg x blh tak de jam =)

tapi nak belikan abah hadiah ape. patutnya aku yg bg hdiah bukan abah bg kat aku. dah besar2 pun abah belikan brg lagi..huhuhu.

ape ye benda terbaik [selain doalah kan].huhuhu no idea. perlu di fikirkan utk buat abah gembira 6hb ni.

hmmm teruskan fikir =)

terima kasih abah belikan jam baru!!!~

Kerja VS Member

sebenarnya dah mula rasa malas dah nak berblog ni. bukan apa, malas nak menaip sebab kerja nak siapkan data juga menaip. asyik menaip je manjang. sakit kuku, tangan & kaki pulak dah ni.huhuhu.

tapi sebab hujan dah mula dengan petir dan guruh sume saya dengan suka hatinya memasuki blog yang dah tak besh ni.

ape cerita menarik. no lah. tak ada apapun cerita best. cuma hehehhe azia yang tinggi sudah pulang. Anyway ingatkan aziah tak jadi balik dah sebab dia macam bz2 je pasal exam dia. tapi pagi tadi, tup tup tup dia dah ade kat singapore…

surprise!~ heheheh welcome back azia..

tapi mesti aku xdapat nak keluar jumpa aziah sebab data tak siap lagi ni. cemane. huhuhu isma pon akan balik dari Sabah cuti ni. n 1st thing yang paling dinantikan ialah kepulangan si dia dari Sabah juga pada 2 hb iaitu esok dari KK.

wah, sume nya orang nak balik ke sem n ke Malaysia. mcm best je kan.bila lah aku nak ditunggu oleh orang di sini pulak sbb balik dari mane2. berangan!~ sudah la tu.

ish nak buat apa ni. nak msg aziah num xtahu pulak. bestnya adik2 bercuti kat rumah. i je kan kena balik sini semalam. dgn kwn2 yang dh xde sume ni.

kena fikirkan juga cara utk jumpa isma dan azia ni..

hmmm

1. mintak cuti lagi, hmmm kompom xleh dah. keja byk mesti Dr heran nanti.

2. kuar senyap2~ hurm lagi xleh sbb Dr cari lagi parah.

3. xkuar~ xleh sbb rindukan mereka n dah lama xjumpa schoolmate.

4. diamkan diri~ pelik lah u ni fikah!

5. siapkan data dulu pastu lepak dgn depa ~ mampu ke siap? byk ni…

6. upah je sape2 suh siapkan~ idea yg xleh pakai!~

ah nantilah pk. skrg buat ni dulu