Ayuh Bangkitkan Kesedaranmu…

~ATTENTION!!! ! SENARAI NON-HALAL FOODS..!!!~

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI LEMAK BABI
>1. Minyak Masak LAM SOON ( Cap Helang & Buruh )
> 2. Ubat Pearl Cream Arche ( Thailand )
> 3. Ajinomoto ( Thailand )
> 4.. Ais Krim Harga RM1.00 ke atas
> 5. Semua tauhu buatan Orang Cina
> 6. Sabun LUX & Lotion Badan Buatan Malaysia , USA , & Thailand
> 7. Sabun FAB berbuku
> 8. Lobak Jeruk
> 9. Mee & Kueteow basah ( buatan Cina)
> 10. Krim Muka Hazeline Snow

SENARAI BARANG YG MENGANDUNGI ( KULIT BABI, URI & BINATANG YANG TIDAK HALAL)
> 1. Semua Jenis Serbuk Mee Segera Terutama Maggi
> 2. Pucuk , Kulit Popia, Fish Cake & Bebola Ikan buatan Orang Cina
> 3. Daging Burger Import
> 4… Sardin, Kari Ayam dlm tin & Yong Taufu buatan Orang Cina
> 5. Kasut Bola Jenis ‘ Gold Cup’
> 6. Berus Gigi Jenis ‘ Reach’
> 7. Mee Kering ( sanggol ) 15.Mee Rebus Tulang&Kiub Perasa Ayam
> 8. Semua sabun mandi yang diimport
> 9. Ajinomoto kecuali keluaran Kilang Lot 5710 Jalan Kuchai Lama KL
> 10. Semua jenis shampoo kecuali keluaran Orang Islam
> 11… Have Pearl Cream
> 12. Ramuan Kentucky Fried Chicken & Mc Donald
> 13. Ubat Kurap buatan Org Cina
> 14.. Beehon Segera Siam
> 16. Sabun Mandi Yang Berminyak

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI GELATIN ( LEMAK BABI DAN BINATANG TIDAK HALAL )
> 1. Bosset Wine Gum
> 2. Dairy Milk Coklat
> 3. Coklat Cadbury/ Chewing Gum
> 4. Sugus Strawberry
> 5. Passer Doily Mixture
> 6. Trebo Mint Chewing Gum/ Peppermint
> 7. Scothes Vikmin
> 8. Share Extra Atrenght
> 9. Black Current Jelly
> 10… Royal Gulaman & Decart Oranges
> 11. Valvis Gelatin
> 12. Sarung Kapsul Ubat
> 13. Ais Krim dalam bekas plastik
> 14.. Gula-gula Fruities
> 15 Cake Mets Vilber Punch
> 16 Coklat Cake
> 17 Tepung Kastard Lady’s Choice
> 18 Semua jenis Jelly
> 19 Semua jenis gincu bibir
> 20 Keseluruhan Jenis Sheisedo
> 21 Lady’s Choice Jelly

> SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI ALKOHOL UNSUR-UNSURNYA
> 1 BARANGAN AVON KESELURUHANNYA
> 2 PEWANGI KETIAK TERUTAMA JENAMA VITALIS & CONCORD
> 3 MINYAK RAMBUT BRYLCREAM ( HIJAU )
> 4 RACUN SERANGGA JENIS SPRAY SEPERTI SHELTOX, BAYGON & MORTIN
> 5 SELURUH UBAT BATUK JENIS SIRAP
> 6 KESELURUHAN BALL PEN DAKWAT KERING
> 7 TONIK BAYI GRAPE WATER, TONIK WATERBERRY COMPOUND

Kami dalam keresahan memohon ampun dan maaf terlewat memberitahu perkara di atas. Pastikan Pakaian anda tidak terkena bahan-bahan diatas terutama pakaian sembahyang.. TOLONG CETAK DAN EDARKAN RISALAH INI KPD SEMUA SAUDARA ISLAM KITA.

Confirm – Pringles Potato Chips – tidak HALAL !!

AMARAN OLEH KERAJAAN M’SIA BERHATI-HATI SEBELUM MAKAN!

Ref.. Message: Pringles Potato Chips

Looks like you have to find another alternative to munch.
Just to let you and gang know…….. I have checked… It’s true that the chips contain Emulsifier.

Dr Safurah Hj Jaafar ;
Principal Assistant Director;
Ministry of Health , Malaysia ;
Tel: 03-2540088..

TOP URGENT…… .. PLS FORWARD TO OUR MUSLIM FRIENDS… Forward
this to your pork-free muslim friends. Beware of what ou eat.

::INGATLAH!!!…MAKANAN membentuk darah daging. Kata-kata itu biasa didengari lantas sumber makanan perlu diselidiki supaya diketahui status halal atau haramnya::

food

::Carilah makanan yang halal::

komikkk1

Advertisements

~Sang arnab~

Terus berteka teki adakah esok masih duduk di bilik yang sama atau pindah blok lain? Haha malas fikir sebab barang2 memg sangat banyak dan rasa biarlah nak jadi ape pun..

akhirnya membuat keputusan untuk berjalan2 bersama juana azirah aka ju ke Metro point kajang…pastu nak dijadikan cerita ternampak plak booth kecik2 yang memang macam tahu2 je aku akan singgah. sekali tengok2 ade rabbit…cute..heheheh

teringat kat arnab2 aku yang sudah dijual selepas aku masuk UKM. sbb abah kata tak da sape nak jaga n bagi makan…huhu sebab semua orang tak ada kat rumah n abah dengan mak pun sibuk dengan kerja masing2.

arnab kat kedai tu baru berusia 4 bulan jenis Angola. Cute je, macam ngantuk2 je dia tu tapi sebab ada orang datang tengok [sebab yang datang adalah aku kot =)] so dia buka2 sikit mata dia tu. hidung dia mcm putih tapi mcm sikit2 nak warna pink…alahai…kecik2 lagi dah duduk sorang2 dalam sangkar kan. siannya =(]

baru 4 bulan dah nk kena jual kan. itu yang dijual utk jadikan haiwan belaan tapi yang lain2 kat kedai lain ada yang dijual nk jdkan makanan…huhu..pilunya…

bercerita pasal arnab lagi bila teringat kat ex arnab2 aku yg abah dah jual tu mcm nak je bela arnab lagi. dulu memang suka bela sebab macam xda nk buat ape. tapi lepas sambung study semula terpaksa rela la bila abah nak jual semula. dah la arnab tu dah membiak dah. mula2 bela sepasang je iaitu cik ar n cik nab. bila dia serasi asyik nk beranak je manjang sampai kandang yang faiq buat tu pun mcm nk runtuh sebab dia dah besar pastu suka main kejar2. atas kejayaan faiq yang telah membuat kandang yang bertingkat2 itu nampaknya cik ar begitu bahagia bersama anak2 nya yang sudah mencecah 10 ekor…

susah jugak bela arnab ni sebenarnya. bila dia beranak je kena pisahkan dengan abg2 yang lain.bukan nak renggangkan hubungan keluarga si arnab ni tp sebab takut mati terpijak. heheheh.

maklumlah abg2nya sume lincah2 belaka. berlari ke sana dan ke sini. dulu pernah gak terfikir kalo buat bisnes arnab ni bagus. tapi hahahah sapa lah nak menjaga n jd pengurus arnab2 aku semua ini.hmmm.

P1000337

ni mcm gmbar arnab yang kat Metro Point tadi. tadi xsempat amik gmbar.. =)

link pasal kisah2 arnab ni ade kat sini

pasal arnab

hobi membela arnab

pasal makanan arnab ni plak, aku dulu bela bg mkn daun pisang je…heheh. lucu plak rase sbb setahu aku sepjg kecik2 dulu cikgu ajar arnab mnakan lobak @ carrot la…hahahah. salah la cikgu. arnab makan je daun pisang. sebab pkcik yang jual arnab tu ckp dia bg daun pisang. jadi bila sampai umah aku dgn adik2 pon bagi mkn daun pisang.heheh botak semua pokok pisang aku sebab asyik amik daun je.mungkin sebab arnab aku ni arnab kampung kot.heheheh

kalo ibu dia nk menyusuka anak dia pon yang dah agak besar kena ajar jugak.bila dah asingkan tu pastu anak dia dah besar sikit kena letak kat ibu dia. ibu dia pulak kena duduk diam2 biar anak dia tahu. dulu susah nak ajar menyusu sbb ibu dia xboleh duduk diam.haish.. last2 biarlah. pandai2 la ko arnab nk bagi anak ko besar [marah dgn sikap arnab saya itu]

tapi mak ade jugakla belikan dedak arnab utk dia. tp selalu je bekas makanan tu jadi kopak2 sebab arnab tu gigit… sedap kot tupperware tu hahahah.kelakar pon ada bila teringat kisah arnab aku dulu. kalo bagi air dlm bekas yang xikat kat tepi mesti habis kena lanyak.ganas giler.memang pon. ade je yang garang. mata merah je.tgk org yang datang sangkar mcm nk gigit je.pasal kena gigit arnab ni dah selalu dah kena. gigi boleh tahan tajam.

tu semua kisah dulu. dulu abah selalu je kuarkan arnab2 tu dari kandang biar dapat tgk alam kata abah.heheh. pastu bila dia lari kejar2 sume kucing sume pon pelik. mesti kucing cakap plak

“spesis ape ni? Kerabat aku ke ni? telinga panjang je. mata merah plak”

hihihi. seronok tengok dua spesis ni bertemu tau. kadang2 kucing yang berani dia akan datang dekat pastu cuba nak cuit2 telinga arnab tu. tp mcm takut2. mak cakap dia dah mula nk berkawan la tu.heheheh. ye ke kucing? nak kawan dengan arnab sbb tgk depa pelik ye.kucing….kucing…ntah ye je ko ni. ntah2 sbb takut dengan haiwan tu sbb dia besar dari ko dengan kaki pendek tu laju dia lompat sana sini kan. pastu ko mula lah rasa kagum kan + cemburu [andaian aku je ni] =)

sebenarnya memang seronok tau kalo ade haiwan belaan ni terutamanya arnab. sbb dia mcm jinak je dgn manusia. pastu manja2 je.tp ade jugak yang nakal tau.xdgr kata =) suh masuk kandang dia nyorok la kat memane sampai kat bawah keta pon ade. yang ni biasanya jantan. rase terhibur je kalo ada bela arnab.

rasanya macam nak bela semula..heheheh. mesti mak marah kalo dapat tahu. sebab nati xda sape nak jaga lagi.

apepun spesis arnab ni memang aku suka dan sayang sampai bila2 pun…

rindu sama arnab2 yang dulu =(

901719328l

gambar hiasan…

Hari ini dan hari mendatang

Rutin harian seperti hari sebelumnya juga, akan ke PPBL (tempat yang akan ku abadikan dalam jiwa dan hati ini kerana tempat menuntut ilmu dan mencurah budi). Turun sahaja dari bas, bunyi mesej pulak

“salam fikah, ada di bilik ms tak?” – dari kak Gee KUIS.[bilik ms ni bilik ape plak la..bilik master kot]

xsempat balas lagi Kak Gee dah call…

owh, Kak Gee nak datang jumpa aku rupanya. ok la. at least aku ada kawan kat bilik siswazah tu kan. tak de la macam semalam, sorang-sorang je sampai En Ari datang tanya kenapa sorang-sorang… Entahla En. Ari..sume orang dah balik kampung agaknya…

sembang punya sembang dengan Kak Gee, Kak Dayang datang jugak, edi pon ada.Huh lega sebab xdela aku sorang2 hari ni kat PPBL ni. Since didie dah decide utk transkrip data lapangan kat bilik, aku je la yang confirm duduk tempat tu kot sebelum dapat pindah bilik RA [ i hope so]…Kak Ge cerita pasal Kak Azi yang dah balik Australia after tamat master kat cni…Wah, kagum gaji kak Azi banyak la. For 2 weeks, she got —- heheh same macam gaji kat sini utk sebulan tapi itu pun guna ijazah je…wah, bilalah aku nak dapat fly macam kak Azi kan, ikut husband ke sana. boleh jana duit gak & applied ilmu yang ada. Padahal kata Kak Gee cuma ajar anak foreigner je mcm Iranian sume..best jugakla..[ bilalah nak keje macam kak azi tu…]

Sebab kak dyg dah ada kat PPBL, aku mintak tolong hantar aku ke kedai utk membeli 5 biji pendrive, 5 ye…5 tau…banyak. tapi hanya dapat dengan harga RM 59 je…tak pelah 8G pun. lagipun duit research bukan duit aku. kalau kat low yat pun sama gak lebih kurang sebab sekarang ni bukan time dia nk habiskan stok. mahal tapi sebab Dr nak guna awal so beli lah jugak kan. Banyak jugak benda yang aku lalui hari ini, lunch dengan kak Dayang kat Cempaka Rimba sebab tengok PPBL sangat sunyi. tp itu bukan penyebabnya kami lunch kat luar tp sebab edi yang suggest makan kat luar…[mesti sebab dia nk makan siakap tu] bukan aku dgn kak Dayang xtahu…hihihi.

Balik2 je dr lunch + p beli pendrive sume masa nak lalu ke bilik siswazah tu adala sekumpulan warga ——– yang bekerja sebagai pekerja kontrak [bukan nk rendahkan mereka ya] melepak di tepi2 kaki lima. aku sebenarnya agak takut gak even kak dyg dgn edi ade time tu. lepas je lalu kat mereka aku terus bagaitahu kak dyg dan terjadilah perbualan di bawah:

“akak, orang2 kat sini menakutkan saya la..”

“haah la akak pun sama”

“bukan ape kak, saya tengok depa tu kan tengok je org lalu dari semalam mcm tu. dulu2 pon same kak. bahaya la kak. takut saya…dah la saya selalu sorang2 buat kerja research kat sini”

“alah buat pe ko nak takut. nanti ajaklah didie buat kerja kat sini…”, kata edi dengan selambanya.

Huhu, bukanlah aku takut sangat edi oi…sekarang ni baik takut dgn manusia tau dari hantu sebab manusia lagi jahat. bahaya plak… hai, xkanlah hari2 aku terpaksa lalu depan mereka yang suke melepak tu kalo nak mkn kat unikeb belakang tu? Nak beli air macammana? Nak turun dengan siapa? sorang2 jugak ke kalo kak dyg dgn edi n didie xda?…takutlah…mesti depa tu sume cam aku sorang2 je kat bilik tu…[Tuhan lindungilah aku dari perkara yang bahaya]

nak atau tak aku xde dah pilihan. kena jugak ke ppbl siapkan data sebab sem depan dah nak mulakan writing.huh~ boleh siap ke afiqah? dengan keadaan kamu yang belum menyiapkan proposal yang sebenar ini?aku kena la buat lepas khamis ini, lepas data utk prof n Dr siap ni kena mulakan pembacaan n penelitian terhadap masalah kajian ini. macam kata Dr Idris “semuanya bermula dengan masalah bukan?” Yes Dr, saya setuju dengan Dr. Dr, memang memberi semangat dan idea yang membina.. Terima kasih Dr!

tepat jam 515 aku keluar meninggalkan PPBL dan kembali ke hotel…kikiki. hotel la sebab ade 5 tingkat ape kolej aku ni. Dari jauh kabur2 sama ada nk mkn terus atau nak tapau je. last2 dua dua xjd sebab aku decide nk beli roti gardenia je sbb mcm malas pulak nak mkn.heheh. Otw ke bilik kabur2 lagi sebab nampak seorang wanita usia dalam lingkungan 50-an dengan seorang anak dalam umur 5 tahun kot kat paras aku. kenapa makcik ni ade kat sini? Mak sape pulak ni ek? ermm sangkaan meleset apabila dia menegurku dengan kata ” nak beli kerepek dik?”. Owh makcik ni jual kerepek rupanya. dengan selamba aku menjawab “xkot makcik” sambil tersenyum. Bila bukak pintu bilik je hati aku rasa xsedap pulak. Rasa macam tak patut kot kalau aku xbeli. Kesian makcik tu naik paras aku yang tingkat 3 ni [naik dua kali tangga la]. simpati jugak dengan anak yang setia menemankan ibunya mencari rezeki. Sedih pulak rasa hati dan pilu rasanya mengenangkan pengorbanan seorang ibu yang sepatutnya dalam usia begini berehat tetapi harus menapak untuk mencari rezeki untuk anak-anaknya.

lantas aku membuka beg galas yang berisi laptop untuk mengambil purse dan keluar kepada makcik itu yang sedang mengetuk2 pintu bilik yang lain.

“sebungkus berapa makcik?”

“RM 2 dik. kalau beli 3 dapat RM 5”

Erm..aku beli satu je kot [dalam hati sambil membelek2 jenis kerepek yang ada]. sebab kerepek mak bawakkan ade lagi. nanti sape nak makan pulak.

“saya beli kerepek bawang ni 1 ye makcik. tapi saya xde duit kecik ni”.

“Xpelah dik, makcik ade ni. terima kasih dik ye, makcik jual”

“ye, saya beli”

Sebenarnya kalau ikutkan aku tgh bajet ni nk kurangkan belanja.heheh sebab tgh kering jugakla kot. kikiki. ade duit tp malas nk amik. tapi xpelah, niat sedekah kat makcik tu je la. Kesian makcik. sayu rasa hati ini bila update blog ni sambil makan kerepek ni. mesti makcik tu ambik upah jual kerepek jugak kan. berapa sangatla dia dapat setiap sebungkus tu. dengan bawak kerepek berat2. siannya…bayangkanlah kalo mak aku mcm tu sedihnya rasa…Mak, teringat kat mak pulak. walaupun mak belum balik sekolah lagi, tapi kita ingt mak pun cari rezeki utk kita, ajik, eop dan faiq belajar kan…Rindunya kat mak… =( rasa nak balik sekarang je.

Yang pasti bukan hari ini sahaja makcik itu dengan ibu2 lain yang bekerja akan berusaha mencari rezeki dan berkorban untuk kita kan [terima kasih mak!] Pasti makcik tu selalu datang dari blok ke blok dan sem depan juga untuk menjual kerepek. mungkin sebelum2 ni makcik itulah yang jual kerepek yang budak2 ni beli. cuma mungkin sebelum ini aku xterserempak tapi hari ini, kegigihannya telah menyentuh hatiku sebagai seorang anak [sentimentalkah aku?]huhuhu.

Hari ini dan hari mendatang juga seterusnya begitulah juga cara seorang ibu dan ayah berkorban mencari rezeki untuk anak-anak cuma caranya sahaja yang lain. ada yang bekerja sebagai pegawai, guru, doktor, pensyarah, jurutera, peniaga dan tak kurang juga sebagai cleaner di mana2 pejabat. semuanya dilakukan demi memenuhi keperluan hidup keluarga dan anak-anak yang disayangi. bagaimanalah pula dengan aku akan datang? Hidupku masih belum jelas dengan pengajian yang belum tamat ini. mampukah aku berkorban dan menjaga keluarga sama seperti mak dan abah menjaga aku, ajik, eop dan faiq…xtahulah apa pula kan nasib dan tuah aku yang mendatang.

Yang penting bila aku dah tamat pengajian ini, aku nak cari kerja. Gaji aku pasti nak bagi pada mak dan abah. walaupun mereka belum pencen dan ada pendapatan sendiri n walaupun gaji aku tu mungkin kecik berbanding mereka yang dah lama kerja kan. Pasti mereka gembira…heheheh. tak sabar nak kerja dan bagi mereka berehat pula merasai duit anak2 mereka yang dah sekian lama mereka jaga.

Akhir kata, terima kasih mak dan abah =) sebab mampu jaga dan bagi akak belajar sampai peringkat ini. dan kepada semua yang membaca post kali ini, hargailah ibu dan ayah kita yang masih ada sementara umur mereka masih ada. tidak ada gunanya mengenepikan mereka kerana sesuatu perkara kerana tanpa mereka kita tak akan ada di sini.utk pembaca yang sudah ketiadaan orang tua, doakanlah mereka supaya tenteram dan ditempatkan di kalangan orang2 yang soleh.Al Fatihah…Amin… =)